Actueel
Mondspray beïnvloedt alcoholtest
Een automobilist die onlangs in het Vlaamse Oostrozebeke aan de kant werd gezet voor een alcoholcontrole, blies maar liefst 13 promille.

Normaliter zou dat een dodelijke dosis alcohol zijn, meldt het Nieuwsblad. Het bleek dat de man mondspray had gebruikt om zijn alcoholadem te verdoezelen. Mensen weten niet dat zulke middelen vaak ook alcohol bevatten, zegt toxicoloog professor J. Tytgat van KU Leuven. De bestuurder bleek bij een eerste ademtest al te veel te hebben gedronken en moest daarom een bloedonderzoek ondergaan. Toen de bestuurder daarbij maar liefst 13 promille blies, schrokken zowel agenten als hijzelf flink. Bovendien zag de man er niet dronken uit. Het bleek dat hij de mondspray had gebruikt terwijl hij stond te wachten op de tweede test.
Ocumed, 21 augustus 2012
 
VVN: Strengere aanpak drugs in het verkeer

Speekseltest in verpakking.

Automobilisten, motorrijders en bromfietsers kunnen straks worden verplicht een speekseltest te ondergaan. Net als alcohol wordt ook rijden onder invloed van drugs apart strafbaar gesteld. Doel is het aantal ongevallen door drugs in het verkeer flink terug te dringen.

Speekseltest en bloedonderzoek

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Opstelten (VenJ) en minister Schultz van Haegen (IenM). Uit de speekseltest blijkt binnen een paar minuten of iemand drugs heeft gebruikt.

De test is een voorselectiemiddel. Hij geeft alleen aan of er drugs zijn gebruikt, niet hoeveel. Iemand die positief wordt getest, moet alsnog bloed afstaan.

Omdat de speekseltester niet alle drugsgebruik meet, kan de politie bestuurders ook laten meewerken aan een onderzoek naar reactiesnelheid, evenwichtsfuncties of de reflex van de pupil op licht.

Meetbare stoffen

Rijden onder invloed van drugs is nu alleen nog verboden als kan worden bewezen dat het de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Net als voor alcohol geldt straks een limiet voor het drugsgehalte in het bloed.

Zo mag de meetbare stof Amfetamine en Cocaïne in het bloed van de bestuurder niet hoger zijn dan 50 microgram per liter bloed. In het geval van Cannabis is voor de meetbare stof tetrahydrocannabinol een grens vastgesteld van 3,0 microgram per liter bloed.

Is de concentratie hoger, dan is de bestuurden in overtreding en volgt een straf in de vorm van een boete of een tijdelijke rijontzegging.

Zero tolerance-beleid

VVN is blij dat naast alcohol ook drugs in het verkeer nu strenger aangepakt worden. Het ziet speekseltesters als een goed voorselectiemiddel bij opsporing van drugsgebruik in het verkeer. Wel wil VVN daarbij de nullijn hanteren en een eenduidige boodschap: iedere vorm van drugsgebruik tijdens het rijden moet verboden worden.

VVN is voorstander van een zero tolerance-beleid, omdat het erg lastig is om voor drugs limieten vast te stellen. Dit komt door de grote diversiteit aan middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Daarnaast is de combinatie van alcohol en drugs, en van verschillende drugs erg riskant. De combinatie van een relatief kleine hoeveelheid van verschillende stoffen kan al voor grote
verkeersveiligheidsproblemen zorgen.

Veilig Verkeer Nederland, maandag, 02 mei 2011


 
Alcoholcontroles nu ook 's-ochtends
De Politie is voornemens nu ook vaker 's-ochtends vroeg alcoholcontroles te houden, want veel bestuurders weten niet dat als de avond ervoor flink gedronken hebt, de alcohol 's-ochtends nog niet het lichaam uit is. Zeker naarmate de laatste alcoholconsumptie dieper in de nacht geweest is, is de kans groot dat men na 4-6 uur slaap toch positief (>0,5 promille) blaast.
RTL-nieuws, dinsdag 17 november 2009

 
Blaastest voor voetgangers bepleit
Als het aan Minister Terhorst ligt komt er binnenkort een blaastest voor voetgangers in uitgaansgebieden.
Doel is om de overlast (agressie, geweld) door overmatig drankgebruik tegen te gaan.
De Minister gaat in overleg met de Minister van Justitie bekijken of de Gemeentewet kan worden aangepast om deze controles mogelijk te maken.
Om welke grens (promillage) het zou gaan, kon de minister nog niet aangeven.
Nu kan alleen een blaastest worden afgenomen bij automobilisten, motorrijders, schippers en piloten.

RTL-Nieuws, 23 september 2009

 
Blazen voor je eindexamenfeest
Niet langer vallen leerlingen pas door de mand als er een dikke drankwalm om hen heen hangt of als ze waggelend de feestzaal bereiken. Het nieuwe wapen dat scholen steeds vaker inzetten in het voorkomen van drankexcessen is onverbiddelijk: de blaastest.
Lees verder...
 
Alcoholtest voor minderjarigen
De politie in Eindhoven houdt de komende tijd grootschalige alcoholcontroles onder jongeren onder de zestien jaar. De politie maakt zich zorgen over het alcoholgebruik bij deze groep.
Jongeren die worden gecontroleerd krijgen een vragenlijst voorgelegd, waarmee de politie inzicht hoopt de krijgen in hun drankgebruik. De politie wil niet alleen weten hoeveel jongeren onder de zestien er drinken, maar ook hoeveel drank ze drinken. De jongeren zijn niet verplicht om mee te werken. Als er zware drinkers worden betrapt, zal de politie contact opnemen met hun opvoeders. De controle is opvallend, omdat iemand die jonger is dan zestien normaal geen blaastest mag ondergaan als die geen verkeersdeelnemer is. En als je niet heel duidelijk kan zien dat iemand alcohol gedronken heeft, kan je een minderjarige ook geen boetes of straffen geven.

De politie gaat met de resultaten van de controles naar de lokale politiek. 'We willen een signaal afgeven. Om het alcoholgebruik onder jongeren aan te kunnen pakken hebben we namelijk meer middelen nodig'. Nu is het vooral wettelijk niet goed mogelijk om drankgebruik bij jongelui aan de pakken, vindt de politie.

Kidsweek, 18 september 2008
 
Eerst blazen, dan dansen
  „Moet ik ook?’’ vraagt Ramona (18) aan beveiligingscoordinator Sander de Nie, terwijl haar vriendin Kim (20) in de alcoholtester blaast. Beide meiden mogen even later gaan genieten van de keiharde beats in discotheek Max in Alphen. Ze hebben geen druppel gedronken. Max Partynights, voorheen Tienerdisco Max, gaat er prat op dat er tijdens de dansavonden niet wordt gedronken. Maar ook indrinkers worden geweerd. Met een alcoholtest bij de ingang wordt gecontroleerd of de bezoekers, leeftijd tussen 12 en 22, broodnuchter zijn. De bewaking voert de testen sinds februari uit. „Het is eigenlijk een manier om discussies bij de deur te vermijden,’’ zegt de Nie. „De jongens die hier werken hebben ervaring genoeg om te zien of iemand heeft gedronken, maar als je dat niet kan aantonen, blijft er altijd gedoe met sommige mensen.’’ Bij Max zijn ze glashelder: wie gedronken heeft, komt er niet in. Ook niet als je maar één biertje op hebt. „We willen honderd procent alcoholvrij zijn. Dat imago wil je uitstralen naar bezoekers en naar ouders. Het moet duidelijk zijn dat ze hier een leuke avond kunnen hebben, maar zonder drank.’’ Met de nieuwste apparatuur is dat goed te meten. „Het apparaat geeft het promillage aan. Ieder spoor van alcohol geeft een uitslag.’’ Niet iedereen hoeft te blazen. Alleen bij twijfel wordt het apparaat uit de binnenzak gehaald. De stricte toepassing van de regels heeft ook andere voordelen. „Je hoeft de meeste bezoekers niet meer uit te leggen dat er niet gedronken mag worden. Dat weten ze gewoon.’’ Ook bij drugsgebruik wordt de bezoeker geweerd. De Nie realiseert zich dat dat moeilijker te controleren valt. „Maar in de meeste gevallen is het duidelijk te zien of iemand onder invloed is.’’ Bij de hardcore-avond vanavond worden een hoop nieuwe bezoekers verwacht. DJ Korsakoff treedt op, een bekende naam in de hardcore-wereld. „Een toepasselijke naam inderdaad,’’ grinnikt De Nie. De bezoeker hebben geen bezwaar tegen het drankverbod, maar de meesten zijn beslist geen geheelonthouders. „Gisteren hadden ze me niet moeten laten testen,’’ zegt bezoeker Marco (17). „Toen had ik flink wat op bij een andere tent. De ene keer drink ik wel, de andere keer niet. Je hoeft niet altijd te feesten met drank op.’’ Voor Kim en Ramona is de avond nog jong. „We gaan later nog wel de stad in. En dan gaan we echt wel wat drinken.’’ Van de 152 bezoekers die zaterdagavond binnenkwamen, is er slechts één de toegang geweigerd vanwege alcoholgebruik.

Bron: 2 maart 2008 ALPHEN - AD Alphen
 
Tweede alcoholtest niet op bureau
Automobilisten die te veel gedronken hebben, hoeven binnenkort niet meer mee naar het politiebureau voor een tweede alcoholtest. Alle politieregio's en het KLPD krijgen een alcoholbus, waarin de ademanalyseapparatuur aanwezig is. Deze week krijgt Zeeland de eerste bus overhandigd, daarna volgend de andere regio's. Voorheen moesten automobilisten meerijden naar het politiebureau om de ademanalyse te ondergaan, maar dat is binnenkort dus niet meer nodig.
NOS-teletekst, 5 december 2007